Läser in...

Körkortsregler

Många tycker att körkortsreglerna för husvagnar och husbilar är komplicerade. Vi har därför sammanställt denna text för att hjälpa er en bit på vägen.



Kontrollera hur mycket din personbil från dra via Släpvagnskalkylatorn:
1) Klicka på länken för att använda Transportstyrelsens Släpvagnskalkylator.
2) Ange registreringsnumret på Den personbil/husbil som du vill kontrollera.
3) Ange registreringsnumret på Den husvagn/släpvagn som du vill kontrollera.
4) Ange Din körkortsbehörighet; B, Utökad B (kod 96) eller BE.
5) Klicka på Sök, följ därefter Transportstyrelsens instruktioner/information.

Så kontrollerar du hur mycket din personbil får dra, om du inte använder släpvagnskalkylatorn:
1) Besök www.transportstyrelsen.se, klicka på Väg/Fordon/Fordons- & ägaruppgifter/Sök uppgifter om annat fordon, skriv in registreringsnumret på er personbil.
2) Bläddra ner till "Tekniska data".
3) Kontrollera "Släpvagns maximala totalvikt vid b-behörighet, kg:". Denna del säger vad er personbil är godkänd att dra vid B-körkort, OM inte delen "Max släpvagnsvikt, kg:" säger något annat. 
4) Kontrollera "Max släpvagnsvikt, kg:". Denna del beskriver vad personbilen max får dra, t.ex. vid BE-körkort. Var också uppmärksam på att denna del ALLTID styr hur mycket din personbil får dra och är godkänd för. Om det t.ex. på "Släpvagns maximala totalvikt vid b-behörighet" står 1 600 kg, och det vid "Max släpvagnsvikt" står 1 470 kg, så är det 1 470 kg dragvik som gäller på er personbil.
 

Husvagn

Detta gäller för husvagnar från den 19:e januari 2013, med B-behörighet:
1) Dra ett släp med totalvikten 750 kg, även om summan av fordonens totalvikt skulle överstiga 3,5 ton.
2) Dra ett släp vars bruttovikt (nuvarande vikt/vikt vid vägningstillfälle) inte överstiger bilens tillåtna släpvagnsvikt, samt under förutsättningen att den sammanlagda summan av totalvikterna ej överstiger 3,5 ton.
3) Dra ett släp vars bruttovikt (nuvarande vikt/vikt vid vägningstillfälle) inte överstiger bilens tillåtna släpvagnsvikt, även om summan av totalvikterna överstiger 3,5 ton men inte överstiger 4,25 ton. I detta fall krävs, endast, ett kompletterande körprov för utökad B-behörighet (kod 96). Kostnaden för körprovet är ungefär på samma nivå som vid uppkörning för BE-behörighet.

Dessa regler gäller för husvagnar idag, med BE-behörighet:
1) Dra ett släp med totalvikten 750 kg, även om summan av fordonens totalvikt skulle överstiga 3,5 ton.
2) Dra ett släp vars bruttovikt (nuvarande vikt/vikt vid vägningstillfälle) inte överstiger bilens tillåtna släpvagnsvikt.
3) Personbil med en totalvikt av högst 3,5 ton (lätt lastbil) även med ett eller flera släpfordon oavsett vikt, enligt regler från punkt 2.

Historia, grund för omstrukturering av tidigare släpvagns-bestämmelser:
Den gamla 3,5-tonsgränsen var inte anpassad till dagens personbilar. För snart 30 år sedan hette en ”normal-Volvo” 745, och eftersom totalvikten var strax under 2 000 kg kunde ägaren, utan att ha BE-behörighet, dra de 1 500 kilo som bilen var godkänd för. I dag heter motsvarande ”normal-Volvo” V90, och bilens ökade säkerhetsutrustning och storlek har gjort att både tjänstevikt och totalvikt har ökat med ca 150-200 kg. Detta betyder att en förare, utan BE-behörigheten, numera får dra endast ca 1 300 kg bakom sin bil, trots att den nya modellen har en största tillåtna släpvagnsvikt på 1 800 kg. De nuvarande reglerna har dessutom en negativ effekt för trafiksäkerheten. Låt oss ta ett exempel: En familj äger en Volvo XC90, en Volvo S60 och en husvagn med totalvikten 1 500 kg. Den ena maken har BE-behörighet, men den andra har endast B-behörighet. För att de ska kunna byta av varandra under semesterkörningen (den ene kan ju råka bli sjuk) måste familjen välja att använda sin Volvo S60 som dragbil, trots att det ju inte råder någon tvekan om att den tyngre och kraftigare Volvo XC90 är en betydligt bättre och säkrare dragbil.

Husbil

Dessa regler gäller för husbilar från den 19:e januari 2013:
1) Har du tagit ditt B-körkort före den 1 juli 1996, och inte blivit av med körkortet vid exempelvis en fortkörning, får du köra husbilar upp till 12 ton. Dessa svenska regler gäller i hela EU på svensk-registrerade fordon. Ladda gärna ner texten med reglerna som PDF-fil i ett eller flera språk längst ner på denna sida. Reglerna finns, som sagt, på flera språk och ska visas för polisen i det land man befinner sig. OBS! Vi på Campagon har hört om personer som blivit bötfällda trots lappen med reglerna... Om denna punkt inte stämmer in på dig gäller punkt 2. 
2) En husbil med en totalvikt på max 3,5 ton får du idag köra på vanlig B-behörighet, både i Sverige och övriga Europa.
3) Vid C-behörighet (tung lastbil upp till 60 ton) får du köra samtliga husbilar i Sverige/Europa.
4) Gällande hastighetsbegränsningar i Sverige är det vägskylten som gäller för husbilar registrerade som Personbil Klass II. I andra länder ska man respektera de lokala lagarna och följa skyltar för tung trafik. Det kostar exempelvis lastbilstaxa på motorvägarna i en del länder, t.ex. i Österrike.  
5) Vid komplettering till den nya behörigheten C1 får du tillåtelse i Sverige och övriga Europa att köra tung lastbil med en totalvikt av högst 7 500 kg och personbil klass 2 (husbil) med en totalvikt över 3 500 kg men inte över 7 500 kg. Till ett sådant fordon får kopplas en släpvagn med en totalvikt av högst 750 kg.

Förklaring C1:
C1 är ett husbilskörkort som tagits fram som en enklare variant jämfört med dagens C-behörighet (tung lastbil upp till 60 ton). C1 har utvecklats tack vare den kraftigt ökade husbilsmarknaden i Europa. 
 


 

Över 4 500 husbilar & husvagnar » Köp ny eller begagnad husvagn eller husbil » på Klicket.se
(Campagons systersajt)



Ladda ner Klicket-appen: